0492-38 12 88

[email protected]

Gezondheidscentrum

Ruiterfysiotherapie

Fysiotherapie voor ruiters is een vorm van fysio die wij hier in de praktijk aanbieden. Soms wordt er gezegd: "Paardrijden is geen sport", maar iedereen die wel eens op een paard heeft gezeten weet wel beter. Speciaal voor ruiters bieden wij ruiterfysiotherapie aan. Bij ruiterfysiotherapie wordt niet alleen ingegaan op je balans tijdens het rijden, maar op de voorwaarden voor het behouden van je balans, conditie, focus en houding.​ Wij zijn als praktijk aangesloten bij het ZorgNetwerk voor Ruiters, een netwerk dat zich richt op hippische zorg (zorg rondom blessures bij de ruiter).

U kunt op de afbeelding klikken voor meer informatie.

Ruiterfitheid en Ruitervitaliteit is de laatste jaren in opkomst, zo wordt er vanuit de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) steeds meer aandacht besteed aan trainen naast je paard. Onze collega Sophie Delemarre is naast fysiotherapeute zelf ook een enthousiast ruiter. Al sinds haar afstuderen aan de opleiding fysiotherapie heeft zij zich gespecialiseerd in klachten bij het paardrijden, zoals als pijn en stijfheid tijdens het paardrijden. Ook voor het verbeteren van een onafhankelijke zit kunt u bij Sophie terecht.​ 

Haar presentatie op het Internationale Sportcongres (Essen, Duitsland) over core-stability bij ruiters is door de paardensportwereld goed ontvangen. Mede hierdoor is zij verbonden geraakt aan Science & Equine, een gerenommeerde website over ruitersport, en BIT magazine. Ook heeft zij  workshops gegeven op EquiDay, bij diverse stallen. Sinds 2021 is zij als docent verbonden aan de opleiding tot ruitervitaal coach. Dit is in samenwerking met de KNHS en dressuurstal van Baalen, een bekende dressuurstal. Ook geeft zij met enige regelmaat workshops en lezingen op locatie over de invloed van de ruiter op de prestaties van het paard, en op het voorkomen van blessures bij ruiter en paard door een goede zit(-balans).​ 

Herkent u zichzelf hierin?

Problemen met het paardrijden? 

Heb je rug- of andere klachten na het paardrijden?

Wil je advies om in een hoger klassement te komen?

Wil je naast alleen paardrijden nog meer doen aan je zitbalans?

Het is mogelijk om een individueel traject te volgen, maar ook een groepsprogramma behoort tot de mogelijkheden. Dus of je nu net begonnen bent en je eerste FNRS-proef op een manege rijdt, of op hoog niveau, voor elke ruiter kan een persoonlijk programma gemaakt worden.


De paardensport is uniek, omdat ruiter en paard samen moeten werken. Hierbij moet je als ruiter een onafhankelijke zit hebben. Het kan soms lastig zijn om een fysiotherapeut te vinden die gespecialiseerd is in de paardensport. Bij klachten in het paardrijden is het van belang dat je fysiotherapeut verstand heeft van de paardensport. Mocht onze praktijk te ver weg zijn, dan mag je ons altijd berichten. Sophie is oprichter van het ZorgNetwerk voor Ruiters, en heeft contact met een groot aantal gerenommeerde ruiterfysio's in Nederland.

Benieuwd naar de mogelijkheden? 

Neem contact met ons op via 0492-381288, de mail of vul het contactformulier in.