0492-38 12 88

[email protected]

Gezondheidscentrum

Workshops en Lezingen Ruitersport

Interesse in een lezing op uw evenement?

Onze ruiterfysiotherapeut Sophie Delemarre geeft sinds enkele jaren lezingen en workshops op locatie en bij ons in de praktijk. Al tijdens de opleiding fysiotherapie heeft Sophie zich verdiept in problemen die ruiters in het rijden tegenkomen. Sophie is gespecialiseerd in problemen rondom de ruiter. Waar de meeste instructeurs leren om het paard op te leiden, richt Sophie zich voornamelijk op de invloed van de ruiter op het paard. Als een ruiter niet goed op zijn paard zit, is de belasting in de ruiter en op het paard niet optimaal, waardoor hulpen niet goed kunnen worden overgedragen.

Sophie kan bij u op stal komen, maar het is ook mogelijk om op onze locatie in Aarle-Rixtel langs te komen. Lezingen en workshops kunnen voor kleine en voor grote groepen gegeven worden. Zo heeft zij op een europees congres gesproken over 'ruiterbalans', maar gaat zij ook naar pensionstallen voor workshops voor 3-4 mensen.

De lezingen zijn wat meer theoretisch van aard dan de workshops. Bij een lezing wordt gekeken naar de theorie achter het bewegen van de ruiter en hoe je hiermee om kunt gaan. Voorbeelden van lezingen zijn: 'Blessurepreventie in de ruitersport', 'Ontwikkelen van jonge talenten' en 'Invloed van de ruiter op blessures van het paard'. 

Bij de workshops wordt er naast de theorie ook een stuk praktijk meegenomen. We hebben verschillende workshops die bij u op stal gedaan kunnen worden. Voorbeelden van workshops zijn: 'Ruiterfitness', 'Zelf een analyse van een ruiter leren maken', 'Aanleren van een correcte ademhaling te paard' en 'rekoefeningen voor ruiters'. 

De workshops van Sophie worden persoonlijk ingestoken. Dat betekend dat er altijd samen met u wordt gekeken naar uw situatie. Voorafgaand aan een lezing of workshop wordt er met u overlegd over de inhoud, wat de doelgroep is, waar wensen liggen en welke vragen er zijn. 

Opleiding Ruitervitaal Coaching 

Sinds 2021 worden de verdiepingsmodules van de opleiding tot Ruitervitaal Coach KNHS gegeven op Molenstraat 9a door Sophie Delemarre en Els Smet. De modules borduren voort op de basisopleiding tot ruitervitaal coach. Je kunt je aanmelden voor deze opleiding als je de basisopleiding tot ruitervitaal coach al hebt afgerond, of als je de opleiding tot fysiotherapeut hebt afgerond. In overleg kunnen ook studenten fysiotherapie en afgestudeerde personal trainers deze opleiding volgen. Dit gebeurd altijd in overleg met het opleidingsinstituut OneSwitch

Verdiepingsmodule I

Deze module borduurt voort op de basisopleiding tot ruitervitaal coach. Je kunt je aanmelden voor deze opleiding als je de basisopleiding tot ruitervitaal coach al hebt afgerond, personal trainer bent óf als de opleiding tot fysiotherapeut hebt afgerond.


In deze module wordt een verdiepingsslag gemaakt. Er wordt geholpen om jezelf als professional naar een hoger niveau te krijgen. Er wordt ingegaan op de noodzaak van de ruitervitaalcoach, hoe je kunt bijdragen aan blessurepreventie, hoe je je ruiter nog beter in kaart brengt (video-analyses uitgelegd). Ook leer je werken met het model van positieve gezondheid en de beweegrichtlijnen.


Na afronding van deze module ben je in staat om ruiters in de breedste zin van het woord in kaart te brengen en te begeleiden. Daarnaast heb je een stevigere basis te helpen om ruiters te helpen om de beste versie van zichzelf te worden. Je leert in deze module om beter te onderbouwen waarom je kiest voor en oefening, en hoe je deze moet aanpassen op de persoonlijke doelen van de ruiter die je begeleidt.

Verdiepingsmodule II

In deze verdiepingsmodule worden handvaten meegegeven voor de combinatie ruiter en paard. Hierbij kan je denken aan de anatomie en biomechanica van het paard en de wisselwerking tussen ruiter en paard. Ook gaan we in op blessures bij paarden en de relatie hiermee met de ruiter. Er is een verdieping op de voorgaande modules in de analyse van ruiter te paard. Door middel van de kennis over de problemen die mogelijk bij ruiter en paard kunnen ontstaan en het leren welke (paarden-)professional je moet inschakelen bij welke problemen kun je leren om effectiever samen te werken. 


Ook wordt in deze module ingegaan op verschillende belangrijke mentale aspecten die de ruiter nodig heeft bij het rijden, of juist waar problemen kunnen ontstaan. Je leert over verschillende leestrategien van ruiter en paard, en hoe je dit kunt toepassen. Hiernaast gaan we in op faalangst, pijn en de mentale vaardigheden die nodig zijn voor verschillende disciplines.

Ik wil meer informatie over
This site uses Google reCAPTCHA technology to fight spam. Your use of reCAPTCHA is subject to Google's Privacy Policy and Terms of Service.

Bedankt! Je bericht is verzonden.